De managementtrainingen
van Aalt Aalten

Fight or Flight

Je hebt het wel eens meegemaakt. Je verslaapt je, je windt je op, haalt eens diep adem en ontspant weer. Er gebeurt dan iets tijdens het ontbijt, je maakt je druk, maar je ontspant weer. Dan erger je je in het verkeer, er zijn problemen op het werk en zo kan dat de hele dag doorgaan.

De eerste spanning kost je bijvoorbeeld enkele minuten om weer te kunnen ontspannen. Maar daarna gebeurt er iets anders. Nu heb je tien minuten nodig. Maar wanneer er weer iets gebeurt, heb je een kwartier nodig. De spanning hoopt zich op, totdat je aan het einde van de dag helemaal ‘aan het eind van je latijn bent’. Je bent voortdurend in een ‘fight or flight response’. Dag na dag... Stel je voor dat je snel en volledig kunt ontspannen!

Met minder moeite beter presteren

De training ‘Aiki Aanpak’ maakt het je mogelijk met minder moeite beter te presteren. Het programma is gericht op het ervaren van de effectiviteit van een andere grondhouding. Stress wordt dan beheersbaar en ontspanning een keuze.

Het veranderen van de grondhouding is niet van buitenaf op te leggen. Het is een proces van binnenuit, waardoor we zelf kunnen inzien en ervaren dat met een andere grondhouding meer bereikt kan worden met minder inspanning. Cruciaal is het zelf kunnen vertalen van deze grondhouding naar je dagelijks leven en werkpraktijk.

portret_CT-SQ-02_Aalt-Aalten_Aiki-aanpak-Aikido-management-trainingen
portret_CT-SQ-03_Aalt-Aalten_Aiki-aanpak-Aikido-management-trainingen

Vitaliteit, Leiderschap, Authenticiteit

In de training worden inzichten vanuit krijgskunsten gedeeld die een bijzondere metafoor zijn voor ons dagelijks leven en men ervaart de Aiki Aanpak ook aan den lijve, door de vele fysieke oefeningen. Daardoor kan intens ervaren worden dat de kwaliteit van onze aandacht bepalend is voor o.a. onze mentale en fysieke (veer)kracht, onze vitaliteit en ontspanning.

Door deze training ervaart men (aan den lijve) wat het inhoud om goed leiderschap te kunnen geven. Je zal merken dat het niet meer gaat over technieken en tools, maar veel meer over wie je bent, om authenticiteit.

Incompany Trainingen

Indien gewenst wordt de training bij je in het bedrijf gegeven (of in een te bespreken trainingsruimte). Er wordt dan meer ingegaan op de thema’s die voor het bedrijf of het team aan de orde zijn.

Belangrijk is dan wel een goede ruimte waarin voldoende bewegingsvrijheid is, bij voorkeur voorzien van vloerbedekking en zonder tafels. Het is ook mogelijk om de training te volgen in mijn trainingsruimte in De Schiphorst (Meppel, Drenthe).

Zo zijn er al veel teams langsgekomen, met thema’s als ‘vertrouwen’, ’samen’, ‘team’, maar ook om een ‘cadeau’ te geven. Want dat is deze training met name: een groot cadeau dat bijblijft.

De duur van een training Aiki-Aanpak kan zijn een dagdeel, dag of anderszins in overleg.

portret_CT-SQ-05_Aalt-Aalten_Aiki-aanpak-Aikido-management-trainingen
portret_CT-SQ-04_Aalt-Aalten_Aiki-aanpak-Aikido-management-trainingen

De Aiki-Aanpak in bestaande trainingsprogramma's

In veel vaste bestaande trainingsprogramma’s is de Aiki Aanpak al opgenomen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij trainingen van Berenschot, Twijnstra Gudde, McKinsey & Company, GITP en in de postdoctorale opleiding van Ten Have Change Management.

De thema's van deze trainingen worden middels de Aiki Aanpak ervaarbaar gemaakt.

Er wordt wel gezegd dat je maar 20% onthoudt van wat je hoort, 30% van wat je ziet. Echter, van alles wat je ervaart, blijft 80% je bij. Dat blijkt ook telkens weer.

De Aiki Aanpak maakt bestaande trainingen daardoor nog effectiever.

Leven en leidinggeven vanuit je Midden.

"You need stable people to create a stable organization".
 

Deze dag is een verdieping voor mensen en organisaties die wakker willen zijn, om op die manier met voortdurend veranderende situaties om te kunnen omgaan. Niet door alsmaar te reageren op allerlei situaties en daarmee dus constant achter de feiten aan lopen maar door uit de wet van oorzaak en gevolg te stappen. Dit wil zeggen door leven en leiding te geven vanuit je eigen kern; je midden.

Voor wie is de Aiki Aanpak?

Voor mensen met een leidinggevende functie en andere professionals die geïnteresseerd zijn in diepgang en zingeving in hun dagelijks leven én hun werk. En daarmee gaan voor kwaliteit in plaats van kwantiteit. Voor organisaties die willen investeren in de kwaliteit van de aandacht van hun medewerkers, in wakker zijn. Deze dag is bedoeld voor persoonlijke verdieping.

Adem en aandacht

De kwaliteit van de aandacht en die van de adem gaan samen. Vandaar dat Steven ten Have, hoogleraar aan de VU, Veranderkunde, zegt: "een ademende manager is een wakkere manager en een ademende organisatie is een wakkere organisatie". Het is niet voor niets dat Peter Drucker, wetenschapper organisatie leer en management, rond zijn 90 ste jaar zei: "gooi weg al die boeken, gooi maar weg, het gaat slechts om één ding en dat is Aandacht.

Ervaren

Zonder een stabiel lichaam geen stabiele ‘geest’. Vandaar dat het in deze dag dan ook een voortdurend ‘aan den lijve ervaren’ is. Ons lichaam geeft ons ‘aha erlebnisse’ en oplossingen die we soms niet kunnen bedenken.

Praktische informatie

Datum:
26 maart 2021

Locatie:
Hessenweg 28, 7966 AA De Schiphorst (gemeente Meppel)

Groepsgrootte:
6 tot 8 personen

Kosten:
€ 395,- (exclusief BTW)

Incompany

Deze eendaagse training kan ook incompany gegeven worden. Bijvoorbeeld met teams die bereid zijn om elkaar te ondersteunen en aan te spreken in elkaars kracht. Wil je meer informatie? Kijk dan op deze pagina met meer informatie over incompany trainingen, stuur een email of bel 06 1094 7890.