Column
Aalt Aalten

Column: De juiste plek

Ik wil het hebben over 'de juiste plek'. Ontdekkend dat vanuit de juiste plek, alles zoals vanzelf gaat.

Veel mensen zitten op posities/plekken die niet bij hen passen. En dan moet je hard werken en of het goed gaat of niet is meer toeval, het is in ieder geval niet meer in eigen hand. Een aardig voorbeeld is de motorrijvaardigheidcursus die ik ooit volgde van een motor-politieagent. Hij begon de dag te vertellen: "Normaal gesproken doe je op dit soort dagen veel noodstoppen. Dat gaan wij echter niet doen. Nee, een ongeluk komt nooit door een ding, dat is altijd een samenkomen van een aantal factoren. En als je in de verte ziet dat een aantal van die factoren al bijeen komen dan weet je: daar wil jij niet zijn. Dus we gaan alleen maar heel goed kijken, heel erg wakker zijn." En het was zo bijzonder om mee te maken wat deze man allemaal zag, waar ik anders zo maar aan voorbij ging. Ook hier gaat het dus over de juiste plek. Waar wil jij zijn.

Ruimte om te handelen

In Aikido merk je altijd weer dat wanneer je vast zit, letterlijk of figuurlijk dat vechten alleen maar verergert. Want daarmee geef je steun en houvast aan de ander. Maar wanneer je van positie verandert ontstaat er altijd weer ruimte om te kunnen handelen. Positie veranderen in jezelf en t.o.v. de ander.

Aikido is de kunst van het opzij stappen (van positie veranderen). De bereidheid en moed te hebben om opzij te stappen. En vaak hoor ik dan mensen zeggen: 'maar als ik opzij stap heb ik verloren'. Niets is minder waar. Wanneer je niet bereid bent om je positie op te geven, dan leef je vanuit enorme kramp en angst. Je spieren zullen letterlijk verharden, vanwege de weerstand, en zeggen daarmee dan ook 'ik wil niet bewegen, ik wil niet veranderen'. Dus we verstarren, verharden en kunnen van onze talenten en onze creativiteit geen gebruik meer maken.

Veel politieke debatten zijn hier een goed voorbeeld van. We proberen krampachtig te blijven staan waar we zijn, dat noemen we dan ook standpunt. Van positie veranderen betekent: beweging, creativiteit, ruimte, openingen, Leven met een hoofdletter, en 'besmettelijk' zijn voor de ander, die eveneens dan die ontstane ruimte ervaart en weer in beweging kan komen.

Opzij stappen wil niet zeggen dat je er mee instemt, opzij stappen wil zeggen dat je bereid bent om te luisteren, te zien, 360 graden, zonder ja of nee te zeggen, dus met behoud van je zelf, van eigen kracht. En natuurlijk moet er vaak op een bepaald moment een ja of nee komen. Mijn vraag is echter, begin daar niet mee, het startpunt zou niet ja of nee moeten zijn.
In Aikido betekent opzij stappen meestal naast de ander staan. Want zolang je naast de ander staat wordt het wel heel moeilijk voor diegene om je te blijven aanvallen.

Daarom betekent Aiki ook 'samen'. Het is de weg (do) om een harmonieuze relatie (en ontmoeting) te hebben met de ander: je kinderen, je partner, een klant, een collega of jouw baas.

Ademen, ontspannen en in vertrouwen handelen

Hoe klem je ook zit, letterlijk en figuurlijk, wanneer je van positie verandert, ziet het (probleem) er anders uit en ben je in staat weer in beweging te komen en in vertrouwen te handelen, te ademen, ontspannen te zijn.